News Trending

COLOR LIGHT BLACK WHITE

ZERO en Nul
Van: 
14-11-2014
Tot: 
07-12-2014

n 1958, op een waar kantelpunt in de kunstgeschiedenis richtten Otto Piene en Heinz Mack de ZERO Groep op. In 1962 installeerde Günther Uecker samen met hen een 'lichtsalon' op de tentoonstelling 'Nul' in het Stedelijk Museum te Amsterdam. De drie worden beschouwd als de grondleggers van een volledig nieuwe visie die al snel internationale bijval kreeg.

De naam ZERO verwijst naar het laatste cijfer dat wordt geroepen bij de lancering van een raket en verwijst daarmee naar een nieuw begin, een nieuw nulpunt. De ZERO wil breken met de traditionele kunstvormen en de voorbereiding leveren voor een totaal nieuwe kunst die ook de kijk op kunst moest verruimen en vernieuwen. In de praktijk uitte zich dit in het gebruik van nieuwe materialen, het ontwikkelen van repetitieve oeuvres en het organiseren van events, vaak buiten de traditionele museummuren en galerijruimtes. In het oeuvre stonden enkele vernieuwende elementen centraal: de monochromie, beweging en trillingen, licht en reflecties, vuur en rook en het gebruik van alledaagse materialen.

De groep kreeg erg snel internationale opvolging en onderhield talrijke contacten, onder anderen met de Italiaan Lucio Fontana, de Fransen Bernard Aubertin en Yves Klein en de Zwitser Jean Tinguely. In Nederland werd Zero vertegenwoordigd door de leden van de Nederlandse Nul-beweging, waaronder Jan Schoonhoven, Henk Peeters, Herman de Vries, Armando en Jan Henderikse. In België hadden Jeff Verheyen en Paul Van Hoeydonck belangrijke linken met de ZERO.

Na een erg intensief parcours met revolutionaire impact op de kunstwereld viel de ZERO Groep in 1966 uiteen. Nadien gingen de vele kunstenaars hun eigen weg, maar is bij de meeste onder hen de ZERO gedachte nooit uit hun oeuvre verdwenen.

Vanaf 8 oktober 2014 tot 7 januari 2015 brengt het Solomon Guggenheim Museum in New York hulde aan de groep met een reusachtige tentoonstelling. In 2015 worden ook in Berlijn en Amsterdam dergelijke tentoonstellingen opgezet. De zes kunstenaars uit de kunstzolder tentoonstelling COLOR LIGHT BLACK WHITE zijn momenteel te zien in het Guggenheim Museum.

Jan Henderikse komt de avond van de opening rechtstreeks van New York naar Eeklo. Paul Van Hoeydonck komt zijn werk toelichten en er is ook een vuurevent van Bernard Aubertin.

collectie:

Otto Piene: vuurgouaches en grafiek

Heinz Mack: pastelkrijt op papier, sculpturen en grafiek

Günther Uecker: sculpturen en preegdrukken

Bernard Aubertin: acryldoeken, gemengde techniek, nagelreliefs

Jan Henderikse: ruimtelijk werk en gemengde technieken

Paul Van Hoeydonck: grote assemblages, reliëfs en pentekeningen, vanaf 1958 tot nu

Curator(en):