News Trending

Elementaire vormen - Formes élémentaires

Retrospectieve van Geneviève Claisse
Kunstenaar(s): 
Van: 
19-04-2014
Tot: 
11-05-2014

Geneviève Claisse Als één van de toonaangevende figuren van de tweede generatie geometrisch abstracten in Frankrijk, heeft Geneviève Claisse gedurende de jaren een erg boeiend en gevarieerd oeuvre ontwikkeld. Haar werk kent zijn oorsprong in het begin van de jaren '50 wanneer Claisse erg geïntrigeerd geraakte door de geometrische abstractie die kort na de tweede wereldoorlog een tweede adem vond in het werk van diverse kunstenaars in Europa en zelfs wereldwijd.

In tegenstelling tot het werk van kunstenaars zoals bijvoorbeeld Herbin in Frankrijk en Guy Vandenbranden in België, vertrekt haar oeuvre niet vanuit een initiële figuratie, maar maakte zij van bij de oorsprong abstracte figuren die in talrijke jaarschriftjes zijn bijgehouden. Als we vandaag terugkijken in deze visuele dagboekjes, dan merken we al vroeg in de jaren '50 de oorsprong van figuren, stijlen en ingrepen die pas jaren later definitief uiting vinden in haar werk.

Geneviève Claisse werd al vroeg ontdekt door de Franse galerie Denise René, de toonaangevende galerij voor optische en kinetische kunst. Claisse haar werk werd dan ook vaak in de context getoond van het oeuvre van ondermeer Victor Vasarely, Julio Le Parc, Alexander Calder, Jesús Rafael Soto en Carlos Cruz-Díez. Claisse is tevens biografe van Auguste Herbin, met wie ze nauw contact had en bij wie ze de laatste zes maanden van zijn leven heeft ingewoond om hem te assisteren als jonge kunstenares.

In de overzichtstentoonstelling Elementaire Vormen toont Kunstzolder.be een samenhangende collectie met representatieve werken die ontstaan zijn vanaf de jaren '50 tot vandaag. De tentoonstelling gaat gepaard met de publicatie van een boek met teksten van Ernest Van Buynder, voorzitter van de vrienden van het MuHKA en Dominique Szymusiak, voormalig conservator van het Musée Matisse in Cambrai.

De tentoonstelling brengt werken op doek, op papier en sculpturen vanvaf de jaren '50 tot nu. Er worden ook enkele werken getoond van diverse internationale tijdgenoten van Claisse wiens werk kan worden ondergebracht bij de kinetische en optische kunst.

Curator(en):