News Trending

Eten bij de kunstenaar

van stilleven tot fooddesign
Kunstenaar(s): 
Van: 
26-08-2016
Tot: 
30-10-2016

In Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign wordt voor het eerst in De Mesdag Collectie de vrouw achter de beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) in de schijnwerpers gezet: Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909).

Binnen Sientjes leven vormde eten een belangrijke rol, zowel op het doek als op het bord. De voedselstillevens die zij schilderde en de feestelijke diners die zij met haar man Hendrik Willem thuis organiseerde, vormen het uitgangspunt van deze tentoonstelling.

In de tentoonstelling wordt gekeken naar hoe Sientje en Hendrik Willem aten (de menukaart van het diner ter ere van Sientje’s 70ste verjaardag zal te zien zijn), hoe voedsel terugkomt in het werk van Sientje en in de kunstverzameling van het echtpaar.

Hier tegenover wordt hedendaagse kunst getoond waarin voedsel centraal staat. Hedendaagse kunstenaars interpreteren het voedselstilleven op diverse manieren en experimenteren met vraagstukken over onze eetcultuur. Door voedselstillevens uit het einde van de 19e eeuw samen te tonen met hedendaagse kunst en fooddesign, worden in de tentoonstelling Eten bij de kunstenaar de veranderingen van het voedselstilleven in de kunst van toen, nu en de toekomst zichtbaar.

De tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met het Van Gogh Museum.