Facing The Future. Art in europe 1945-1968

Het Russische staatsmuseum Pushkin Museum voor Schone Kunsten presenteert in samenwerking met het BOZAR Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), ZKM | Centrum voor Kunst en Media Karlsruhe en het ROSIZO State Museum and Exhibition Center de tentoonstelling “Facing the Future: Kunst in Europa 1945- 1968” . Dit project, uniek in zijn omvang, is gedurende de voorbije twee jaar al gepresenteerd in Brussel en Karlsruhe. Ondanks aanpassingen van selectie en presentatievormen blijft het algemene concept hetzelfde: het is een perspectief op de naoorlogse kunst en cultuur van Oost- en West-Europa als een integraal artistiek landschap, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen, ongeacht hun politieke betrokkenheid.
De tentoonstelling is voorzien van bijna 200 kunstwerken uit Rusland en 18 landen in West- en Oost-Europa. Vele internationale musea hebben kunstwerken uitgeleend voor de tentoonstelling: onder meer Tate Modern (Londen), Centre national d'art et de culture Georges Pompidou (Parijs), Nationalgalerie (Berlijn), Stedelijk Museum (Amsterdam), Museée nationale Picasso (Parijs), Museum Thyssen Bornemisza (Madrid), “ZERO” Foundation (Düsseldorf), Fondation Beyeler (Riehen / Basel), MUMOK (Wenen), Museum van onafhankelijken (Warschau), Museum Tinguely (Basel), Magyar Nemzeti Galéria (Budapest), Muzeum Naradowe w Krakowie , Olomouc Museum of Art (Tsjechië) en Kunsthalle Emden (Duitsland).
De tentoonstelling bestrijkt een periode van bijna 25 jaar - een periode van oorlog conflicten van de vorige eeuw, nieuwe bedreigingen afkomstig uit zeer destructieve wapens en lokale oorlogen die gemakkelijk konden uit de hand lopen. Het is een periode van botsingen, van de “koude oorlog” waarbij mensen van elkaar gescheiden met zijn “ijzeren gordijn” en de muren die tegen het einde van de jaren 1960, generaties “vaders” en “zonen” scheidden, waarbij de ethische verwachtingen van elkaar soms te hoog waren ingesteld.
De vijf delen van het tentoonstellingsconcept zijn onder andere schilderijen, sculpturen, installaties, mobiele telefoons, performances op video en foto's, affiches, en andere materialen, die helpen om de kijker onder te dompelen in de historische context.
De expo geeft een gedetailleerd verhaal de manier waarop het posttraumatische stress syndroom van het midden van de 20e eeuw werd ervaren en terug te vinden is in de kunstwerken van de pioniers van de hedendaagse kunst: bijvoorbeeld Dada kunstenaar Hans Richter ( “Stalingrad” collage), expressionistische kunstenaar Otto Dix ( “Self-Portrait”), Ossip Zadkine (de “Verwoeste Stad” standbeeld), Picasso ( “Man met een Lam” beeldhouwkunst), Henry Moore ( “Fallen Warrior”) en beeldhouwer Vadim Sidur ( “Treblinka”), de schilder Eliy Belyutin ( “1945 [drie maanden na de oorlog]”), evenals de Weense actie schilder Otto Muehl.
De tentoonstelling presenteert moderne en post-moderne artistieke trends van de 20e eeuw: expressionisme, surrealisme, abstractie in de breedste zin - van art informel en action painting, geometrische abstractie, op-art, kinetische kunst, concrete kunst, conceptuele kunst, tot nieuwe media; evenals verschillende soorten realistische kunst: van Aleksandr Deyneka's gereserveerde sociaal realisme aan de zeggingskracht van Renato Guttuso en Willi Sitte, en Werner Tubke met loyaliteit aan de klassieke traditie. Kunstenaars die werkten met de hedendaagse trends in de ingewikkelde omstandigheden van de jaren 1950 - 1960 in Oost-Europa en de USSR worden getoond op de tentoonstelling als collega's en bondgenoten West-Europese kunstenaars.
Project Curatoren:
- Dr. Eckhart Gillen, onafhankelijk curator (Berlijn)
- Prof. Peter Weibel, hoofd van de ZKM | Centrum voor Kunst
- Media Karlsruhe Danila Bulatov (Pushkin Museum voor Schone Kunsten)
De tentoonstelling wordt begeleid door een educatief festival «Facing the Future» georganiseerd in samenwerking met de partner musea.