News Trending

JAN HENDERIKSE - Verlockungen des Alltags

overzichtsexpo
Kunstenaar(s): 
Van: 
08-02-2019
Tot: 
28-04-2019

Grote overzichtstentoonstelling met werk van Jan Henderikse in de Stadtgalerie Klagenfurt. Ondermeer de tentoonstelling Museumlabels in Galerie Schoots + Van Duyse diende als basis van deze expo.

Januari Henderikse (* 1937 in Delft / NL) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de hedendaagse kunst. Samen met de kunstenaars herman de vries, Henk Peeters, Armando en Jan Schoonhoven richtte hij in 1959 de groep Nul - een parallelle kunstenaarsbeweging met de Duitse groep ZERO.

Zijn gebruik van alledaagse materialen zorgt ervoro dat we kunnen spreken van een "esthetiek van het banale". Assemblages, installaties en seriële accumulaties tonen in de traditie van de readymade echo's van de Nieuwe Zakelijkheid en Pop art. Het werken met gevonden materialen en de ready-mades leverde hem de bijnaam "King of Trash" op.

De werken van Henderikse zijn al gepresenteerd in tal van internationale solo- en groepstentoonstellingen wereldwijd. Henderikse woont en werkt vandaag in Antwerpen en New York.

 

De tentoonstelling werd samengesteld voor de Stadtgalerie van Klagenfurt door ARTOMA Arts and Cultural Management, Hamburg. Gefinancierd door: Daimler Art Collection, Stuttgart/Berlijn.

Curator(en):