News Trending

Kijk, Jan Schoonhoven

retrospectieve tentoonstelling
Van: 
31-10-2015
Tot: 
14-02-2016

Vanaf 31 oktober 2015 organiseert Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling over de internationaal vermaarde Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De tentoonstelling toont Schoonhoven als kunstenaar én als mens, met veel aandacht voor zijn woon- en werkomgeving en niet eerder geëxposeerde werken. Tegelijkertijd is in het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven te zien. De unieke duo-tentoonstelling in Delft en Schiedam geeft voor het eerst een compleet overzicht van het leven én het werk van één van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw.

Jan Schoonhoven: de Vermeer van de twintigste eeuw Jan Schoonhoven (1914-1994) ontwikkelde vanaf het einde van de jaren vijftig met zijn befaamde witte reliëfs van karton, krantenpapier en verf een volstrekt eigen artistieke vormentaal. Als lid van invloedrijke bewegingen als de Nul-groep (gelieerd aan Zero) behoort hij in de jaren zestig tot de Europese avant-garde en wordt hij al bij leven internationaal geroemd en geprezen. Schoonhoven ‘speelt’ met licht, net als die andere beroemde Delftse schilder, Johannes Vermeer (1632-1675), dat deed.

Nooit eerder getoond: vroeg werk en een kasteel De tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft toont Schoonhoven als kunstenaar én als mens. De bezoeker ondergaat Schoonhovens artistieke zoektocht naar een eigen stijl: van zijn veelal door Paul Klee geïnspireerde, kleurrijke en expressieve tekeningen en gouaches tot aan zijn iconische, internationaal gerenommeerde witte reliëfs. Daarbij wordt ruim aandacht besteed aan zijn woon- en werkomgeving en aan minder bekende, nooit eerder geëxposeerde vroege werken en objecten. Daaronder ook het ‘kasteel’, een van zijn eerste objecten van papier-maché en door Schoonhoven zelf beschouwd als de oorsprong van zijn latere reliëfs. Ook zijn op de tentoonstelling meerdere monumentale werken te zien die Schoonhoven in opdracht maakte voor publieke gebouwen, waaronder het Reliëf voor het Postkantoor - een sleutelstuk in zijn oeuvre. Het reliëf heeft 30 jaar in het hoofdpostkantoor in Delft gehangen. Bij de renovatie in 1990 is het verwijderd. Kenners wisten het werk ternauwernood van het grof vuil te redden, waarna het is opgenomen in de kunstcollectie van de PTT (nu KPN). Begin 2015 is het werk in langdurige bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum in Amsterdam, waar het na de tentoonstelling in Delft wordt opgenomen in de vaste presentatie.

‘Ik kan niet buiten Delft’ Schoonhoven heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. ‘Ik kan niet buiten Delft’, zei hij ooit in een interview. Zijn werk is gestoeld op de architectuur van de stad, op de stille atmosfeer in de middeleeuwse kerken, op de grote lijnen en de kleine details die hem op zijn dagelijkse wandelingen opvielen. In zijn witte reliëfs zuivert Schoonhoven het fotogenieke Delft van alle ruis en boort hij de kern van Delfts schoonheid aan. Op de tentoonstelling zijn foto’s van onopvallende details uit het Delftse straatbeeld te zien – een stoep van natuursteen, een ijzeren paaltje en een historisch hekje – die voor hem een belangrijke inspiratiebron vormden. De bezoeker ervaart op de tentoonstelling en in een route door de stad hoe Schoonhoven op meesterlijke wijze de ritmiek van de stad verwerkte in zijn werk.

Licht en schaduw De expositie gaat ook in op de manier waarop Schoonhoven licht en schaduw vertaalde in zijn werk. In een high tech gestuurde lichtsimulatie, speciaal voor de expositie ontwikkeld door de TU Delft, kan de bezoeker ervaren wat het effect van licht en schaduw op het werk van Schoonhoven is geweest en hoe kleine wijzigingen grote invloed kunnen hebben op de waarneming. Door de toepassing van gevarieerde en vertellende presentatiemethodes is Kijk, Jan Schoonhoven meer dan een moderne kunsttentoonstelling; historisch audiovisueel materiaal, persoonlijke verhalen, objecten en de publicatie geven de bezoekers inzicht in zijn leven en werk.