News Trending

OverZicht

retrospectieve Guy Vandenbranden en Maen Florin
Van: 
15-03-2013
Tot: 
31-03-2013

Guy Vandenbranden: werken op doek, papier, paneel en ruimtelijk werk vanaf de jaren '50 tot nu

Guy Vandenbranden wordt geprezen voor zijn sleutelrol in de naoorlogse kunstontwikkeling. Ernest De Buynder van het MuHKA, zei op een recente lezing het volgende over de kunstenaar en zijn rol in de Nieuwe Vlaamse School: “Voor het eerst sedert WOII werd de draad van het modernisme en de avant-garde weer opgepakt. Vandenbranden was daarbij de sleutelfiguur.”

Vandenbranden heeft zich vanop erg jonge leeftijd gericht op de geometrische abstractie. In de jaren vijftig werd hij actief lid van Art Abstrait, Formes en Art Construit, kunstenaarsgroepen die zich inzetten voor een esthetica die uiterst actueel wil zijn, voor kunst die naast wetenschap en techniek kan staan.

Zijn werk kent doorheen de jaren vele logische evoluties. In de tentoonstelling OverZicht, trachten wij deze krachtige wendingen te tonen.

Maen Florin: ruimtelijk werk en monumentale beelden

De beelden van Maen Florin tonen ons vaak een buitenkant, een cocon of schil waaronder een persoonlijkheid zit verborgen. Deze persoonlijkheid is vaak complex zodat de interpretatie van de kijker onmogelijk kan worden losgemaakt van zijn of haar eigen persoon.

De figuren staan op zichzelf en al worden ze in groep getoond, de enige zichtbare link is het anders-zijn. Zo maken ze een groepsreis met zichzelf. 

In de tentoonstelling OverZicht worden de kleurrijke beelden van deze kunstenares zo getoond dat de kijker de schil wil doorbreken en de binnenkant wil ontdekken. Een doelstelling die ons enkel dichter bij onszelf zal brengen.

Curator(en):