News Trending

Parcours

Kunstenaar(s): 
Van: 
01-12-2017
Tot: 
18-02-2018

Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) and Roel Moonen (1966) ontmoetten elkaar op de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht, waar ze beiden afstudeerden in de richting plastische vormgeving. Sinds 2000 werkt het duo samen onder de naam Les Deux Garçons

Les Deux Garçons zoeken altijd naar dé perfecte materiaalkeuze en afwerking van hun zeer diverse oeuvre, dat uit collages, schilderijen, bronzen en assemblages bestaat. Maar ze richten zich voornamelijk op het onwaarschijnlijke en spannende terrein van opgezette dieren (taxidermie). Hun absurde, fascinerende en dikwijls ontroerende beelden maken ze van materiaal dat ze kunnen vinden bij taxidermisten, veilingen en kunsthandelaren. Vaak streven ze naar het theatrale aspect in hun kunst; zo presenteren ze hun herten, lammetjes, zwijnen en andere beesten als Siamese tweelingen (of meerlingen), vergezeld van onverwachte attributen als speelgoedpistolen, bankbriefjes en parfum-flesjes, die weer begrippen als angst, noodlot en vergankelijkheid symboliseren. 

Dit intrigerende werk trekt meteen de aandacht en roept heel wat ethische en esthetische vragen op. Hoe emotioneel betrokken zijn we bij deze beesten die vaak herkenbare, menselijke houdingen aan nemen? Trekken we ons hun, ogenschijnlijk onvermijdelijke (nood)lot, wel genoeg aan? Waar loopt de scheidingslijn tussen opmerkelijke verzamelobjecten en tijdloze kunst? Humor speelt zeker een rol in dit werk, soms ook morbide humor. Volgens Les Deux Garçons staan hun stukken symbool voor eerder gemaakte keuzes in het leven, waarvan de consequenties als emotionele bagage meegezeuld worden en soms een zorgenvrije toekomst belemmeren. Dit verklaart titelkeuzes als ‘L’Adieu impossible’ (‘Het onmogelijke afscheid’), ‘La Fragilité’, (‘De kwetsbaarheid’) en ‘l’Éphémère tangible’ (‘Het tijdelijke tastbaar gemaakt’) wat ook meteen de titels waren van drie exposities, gehouden tussen 2008 en 2011 in Jaski Art Gallery te Amsterdam. 

 

Les Deux Garçons genieten van een steeds grotere naamsbekendheid, zowel in binnen- als buitenland. Zo werd hun werk getoond op kunst- en designbeurzen, waaronder de Salone del Mobile in Milaan en het Ludwig Forum Aachen, maar ook in musea als het Haags Gemeente Museum, het Stedelijk Museum Schiedam en het Schielandshuis te Rotterdam. Tijdens de tentoonstelling ‘Bloedmooi’, gehouden op de laatstgenoemde locatie, waren hun stukken met die van beroemdheden als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy te zien. Choreografe Nanine Linning vroeg hen in 2011 om de kostuums en beeldhouwwerken voor haar gelauwerde show ‘Requiem’ te ontwerpen. Een dik jaar later waren Les Deux Garçons het middelpunt van een retrospectief in het Stedelijk Museum Zwolle en in 2016 kregen ze een overzichtstentoonstelling in het museum aan het Vrijthof in Maastricht. Ook is het oeuvre van Les Deux Garçons te bewonderen in een aantal privé en museale collecties, waaronder die van het keramiekmuseum Prinsessenhof in Leeuwarden en van de bekende Griekse miljardair Philippe Niarchos.