News Trending

Van CoBrA tot boorolie

Van: 
16-03-2019
Tot: 
06-10-2019

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is één van de publiekslievelingen van het Stedelijk Museum Schiedam. Dit voorjaar is het weer te zien, samen met nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl. Voor zijn indrukwekkende installatie gebruikte de kunstenaar boorolie als belangrijk ingrediënt. De tentoonstelling bevat topstukken en aanwinsten, waaronder een videoprojectie op drie wanden. Daardoor lijkt het net alsof je in een levende tekening stapt. Een deel van de kunst wordt voor het eerst aan het publiek getoond.

Dat geldt bij voorbeeld voor het metersgrote drieluik van Tjebbe Beekman vol verwijzingen naar de kunstgeschiedenis. Nieuw is ook Prophetic Message van Gijs Assmann, een keramische sculptuur waarvoor de kunstenaar verschillende materialen gebruikte. Het werk is geglazuurd volgens een vergelijkbaar procedé als de karakteristieke jeneverflessen, dé drank van Schiedam.

 

Van CoBrA tot boorolie bevat geëngageerde hedendaagse kunst, een belangrijk focus bij het verzamelen, van onder andere van Anne Wenzel en Charlotte Schleiffert. De tentoonstelling laat goed zien op wat voor manier het museum verzamelt. Behalve kunst die te maken heeft met de wereld om ons heen, hangt er werk van CoBrA, in de jaren vijftig door directeur Pierre Janssen aangekocht. Die kleurige schilderijen staan tegenover het abstracte werk van Jan Schoonhoven waar de kleur uit letterlijk uit is verdwenen, en de ruimtelijke installatie van herman de vries. Deze kunstenaars vertegenwoordigen de abstracte kunst, het derde verzamelgebied van het museum.

Kunstenaars (selectie):

Karel Appel, Gijs Assmann, Tjebbe Beekman, Corneille, Daan van Golden, Heringa/Van Kalsbeek, Peter Struycken, Charlotte Schleiffert, Jan Schoonhoven, herman de vries, Henk Visch, Anne Wenzel.