News Trending

ZERO to Infinity

solotentoonstelling van Jan Henderikse
Kunstenaar(s): 
Van: 
28-06-2015
Tot: 
27-09-2015

Aansluitend op de toenemende belangstelling en herwaardering voor de internationale ZERO-beweging, organiseren Galerie Schoots + Van Duyse en Kunstzolder.be in Antwerpen een omvangrijke presentatie van Jan Henderikse.

In 1961 was Henderikse mede-oprichter van de Nederlandse Nul-groep (samen met Armando, Henk Peeters en Jan Schoonhoven), de kunstenaarsgroep die nadrukkelijk aansluiting zocht bij de internationale ZERO-beweging en haar sympathisanten. Sinds 2000 werkt Henderikse, naast New York, ook vanuit een atelier in Antwerpen en behoort daarmee, samen met Paul van Hoeydonck, tot de laatste nog actieve kunstenaars van ‘generatie ZERO’ in België.

Onafhankelijk publicist-curator Antoon Melissen stelt onder de titel ‘Jan Henderikse - ZERO to Infinity’ een tentoonstelling samen die vroeg werk uit het Nul-tijdvak contrasteert met nieuw werk. Enkele groot-formaat assemblages uit 1965-1967 uit de collectie van de kunstenaar werden nooit eerder getoond en beleven in de tentoonstelling hun primeur.

Internationale context

De solotentoonstelling ‘Jan Henderikse - ZERO to Infinity’ is nadrukkelijk gelijklopend aan de tentoonstelling ‘ZERO. Let us Explore the Stars’ in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Daar opent op 4 juli een belangrijke expo over deze internationale kunstbeweging met werk van onder meer Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker, Lucio Fontana, Enrico Castellani, Piero Manzoni en de Nederlanders Armando, Henderikse, Peeters, Schoonhoven en Herman de Vries. Ook het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en Martin-Gropius-Bau in Berlijn besteedden winter 2014 en voorjaar 2015 met omvangrijke tentoonstellingen aandacht aan ZERO. Het

tentoonstellingsconcept

De keuze om Henderikses vroege werk in lijn te zetten met meer recente stukken, mag worden beschouwd als een inhoudelijk statement. Waar de tentoonstellingen in Amsterdam, Berlijn, New York en eerder ook die in het Antwerpse MuHKA het historische kader als uitgangspunt hebben, zoekt Antoon Melissen in het geval van Henderikse nadrukkelijk de verbinding met vandaag. Melissen: ”De titel ‘Jan Henderikse – ZERO to Infinity’ weerspiegelt de actualiteit en de betekenis van Henderikses oeuvre. ‘Infinity’ staat voor Henderikses wijdse blik: het leven van alledag in al haar variëteit en veelkleurigheid blijft leidraad, zijn liefde voor het ‘commentaarloos isoleren en annexeren’ van objecten en onbewerkte materialen. In dat laatste element herkennen we een strategie van de Nul-beweging, de Nederlandse ‘tak’ van ZERO die met de toepassing van nieuwe, veelal industrieel vervaardigde en niet-artistieke materialen en objecten zocht naar een verruiming van het traditionele kunstbegrip en een herdefiniëring van kunstenaarschap.

ZERO mocht voor Henderikse dan een uitgangspunt zijn, een dogma was het nooit. Zo refereert ‘Infinity’ ook aan de ontwikkeling die zijn werk tot op de dag van vandaag nog doormaakt, in zowel formeel als programmatisch opzicht.” Jan Hoet schreef in zijn verslag van zijn atelierbezoek op 2 november 2013: ”Henderikse overtuigde me in het besef dat hij zich eigenzinnig blijft positioneren binnen de kunst van zijn tijd als iemand voor wie niets te min of te plat is en alles zijn plaats heeft in een wereld die vol en over is van informatie, weze het kratten, fruitkistjes met niemendalletjes, accumulaties van nummerplaten of kurken, dat alles geënt in een cirkelvorm of vierkant of geometrische non-vormen, zoals hij ze noemt.”

 

Praktische informatie Jan Henderikse - ZERO to Infinity

  • vanaf 28 juni tot en met 27 september
  • open woensdag tot en met zondag van 13.00u tot 18.00u

vernissage zondag 28 juni om 15.00u

Curator(en):