News Trending

Middelheim Museum

Beeldenpark

Het Middelheim Museum is een openlucht museum voor ruimtelijk werk. Het herbergt een bijzondere permanente collectie en organiseert tijdelijke tentoonstellingen in de paviljoenen, het beeldenpark en de publieke ruimte.

In 1950 werd in het Middelheimpark, toen 20 hectare groot, voor het eerst een internationale beeldententoonstelling georganiseerd. Op voorstel van Burgemeester Lode Craeybeckx besloot de gemeenteraad vervolgens om er een permanent openluchtmuseum voor beeldhouwkunst op te richten. Vanaf 1951 werden in de zomermaanden om de twee jaar de internationaal vermaarde biënnales voor beeldhouwkunst georganiseerd. Die gingen door op het terrein van Middelheim-Laag, aan de overzijde van het Middelheimpark. In 1989 sloot de 20e biënnale de reeks.

In 1993 was Antwerpen Culturele Hoofdstad. Het museum sloeg hierbij een nieuwe weg in, het aankoopbudget werd voortaan besteed aan hedendaagse kunst. Zo werd werk op internationaal niveau verworven van kunstenaars die reeds naam hadden gemaakt in de actuele kunstgeschiedenis.

Het jaar 2000 was voor Middelheim een keerpunt. Het park werd uitgebreid met 7 hectare grond, zodat de totale oppervlakte van het museum nu 27 hectare bedroeg. De nieuwe ruimte bood het Middelheimmuseum de kans om de collectie te herschikken en meer tijdelijke tentoonstellingen te organiseren. In mei 2000 werd er een nieuw depot geopend op Middelheim-Hoog, ontworpen door de Brugse architect Stéphane Beel.

In mei 2012 opende het vernieuwde Middelheimmuseum voor het publiek. De metamorfose was ingrijpend: het museumterrein werd aanzienlijk uitgebreid en de museuminfrastructuur gemoderniseerd. Centraal in het tentoonstellingsbeleid stond vanaf nu het nieuwe halfopen paviljoen Het Huis, gerealiseerd door Robbrecht en Daem architecten. De Middelheimcollectie werd herbekeken en gerenommeerde kunstenaars maakten nieuw werk op maat van het museum. Het museum ontplooide een intense publiekswerking.

Address: 

Middelheimlaan 61 2020 Antwerpen

General telephone number: 
03 288 33 60
Website: 
http://www.middelheimmuseum.be