News Trending

Verbeke Foundation

organisch museum voor hedendaagse kunst

De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Lens. De stichting wordt vaak 'een organisch museum' genoemd, omdat er continu veranderingen zijn en dat veel van de werken en installaties in de tijd veranderen.

Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000m2 overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Cultuur, natuur en ecologie komen er samen.

De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Eén van de gebouwen werd ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen. De ruimtes herbergen een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en bieden als ‘kunstenvrijplaats’ ook kansen aan jonge kunstenaars.

De Verbeke Foundation is een aanhoudend groeiproces. Kunstenaars kunnen er in residentie, verblijven, grotere en kleinere tentoonstellingen wisselen elkaar af…, waardoor de Foundation, zoals een ademend organisme, er elke dag anders uitziet.

geschiedenis van de collectie

In het begin van de jaren 1990 begonnen Geert en Carla Verbeke kunst te verzamelen. Na een initiële interesse voor abstracte schilderkunst, werd de collectie geheroriënteerd naar collages en assemblages van hoofdzakelijk Belgische kunstenaars. De afgelopen jaren werd de verzameling verder uitgebreid naar hedendaagse kunst en naar bio art – levende kunst.

Collages en assemblages

De kern van de privé-verzameling bestaat uit een uitzonderlijke collectie van een vijfduizendtal collages en assemblages voornamelijk uit de twintigste eeuw. Een specifieke aparte ruimte werd ingericht om een deel van deze collectie permanent tentoon te stellen.

Hedendaags kunst

De Verbeke Foundation wenst een plek te zijn waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. Het werk van bio artiesten en van kunstenaars die met levende materialen werken (planten, dieren, geuren), sluit hier naadloos bij aan. Sinds de opening van de Verbeke Foundation in 2007, kon de verzameling uitgebreid worden met hedendaagse werken en in situ gebouwde installaties.

Address: 

Westakker
9190 KEMZEKE (Stekene)
België

General telephone number: 
+32 (0)3 789 22 07
Website: 
www.verbekefoundation.com