News Trending

Art Abstrait

tweede nummer van het tijdschrift Art Abstrait, 1953
1952 tot 1956

In 1952 werd werd in België de groep Art Abstrait opgericht. Deze organisatie wou kunstenaars bijeen brengen die op verschillende wijze met de abstractie in de kunst begaan waren.

De organisatie werd opgericht door ondermeer Pol Bury, Jo Delahaut en Jan Saverys. Ze streefde naar artistieke vernieuwing en naar internationale doorbraak. Deze kleine groep kunstenaars zetten zich af tegen de figuratieve schilderkunst van hun voorgangers. Het lidmaatschap in deze beweging betekende voor vele kunstenaars een belangrijke stap in hun artistieke ontwikkeling. Zowel contstructivisten als lyrisch abstracten vonden hun plaats en kregen meer kansen tot aanmoedigend overleg en expositie.

Gedurende de jaren ontwikkelden zich twee stromingen binnen de Art Abstrait: de constructivisten, die een strakke en op voorhand bepaalde compositie aanhielden en de lyrisch abstracten die net zoveel mogelijk vrijheid in de ontwikkeling van hun werken wilden. Deze discussie tussen lyrische en geometrische abstractie, zeg maar tussen intuïtie en rede of tussen spontaniteit en planning, wordt vanaf 1954 meer en meer gevoerd en leidde uiteindelijk tot de opheffing van Art Abstrait in 1956.

Affiche van een tentoonstelling in het PMMK (museum Oostende) over de Art Abstrait, 1988
Tentoonstellingsbeeld met werk van Pol Bury.
Jo Delahaut - zonder titel, olie op doek, 1954
Guy Vandenbranden -zonder titel, olie op doek,1956