News Trending

Geneviève Claisse overleden

Tot onze spijt namen wij kennis van het overlijden van Geneviève Claisse. Met haar unieke vormentaal werd zij in de jaren '50 en '60 één van de belangrijkste Franse vertegenwoordigsters van de tweede generatie geometrisch abstracten.

Claisse werd op jonge leeftijd assistente van Auguste Herbin, met wie ze een atelier deelde in Parijs. Al van in het begin werkte ze abstract en na een zoektocht met lyrische composities onstonden strakke geometrische doeken en sculpturen die zonder uitzondering uiterst precies in ballans werden gebracht.

Geneviève Claisse werd al vroeg ontdekt door de Franse galerie Denise René, de toonaangevende galerij voor optische en kinetische kunst. Claisse haar werk werd dan ook vaak in de context getoond van het oeuvre van ondermeer Victor Vasarely, Julio Le Parc, Alexander Calder, Jesús Rafael Soto en Carlos Cruz-Díez.

In 2014 organiseerde kunstzolder de eerste grote overzichtstentoonstelling van haar werk in België. Er werd toen ook een tweetalig boek uitgegeven bij Lecturis. Twee jaar nadien, naar aanleiding van haar 80ste verjaardag, toonde het Museum Matisse te Cambrai een retrospectieve tentoonstelling.

Claisse was actief tot op het einde van haar leven. Ze bereidde een tentoonstelling voor in Londen en schilderde nog dagelijks. Haar leven kwam abrupt tot een einde na een ongeval. Ze werd 82 jaar.