News Trending

Monografie Eja Siepman van den Berg

Begin 2020 wordt een nieuwe monografische publicatie over Eja Siepman van den Berg verwacht.

Eja Siepman van den Berg heeft een unieke positie in de Nederlandse en Europese kunst. Vanaf de vroege jaren zeventig positioneert ze zich in de uitgebreide contexten van figuratieve beeldhouwkunst. Op het eerste gezicht is het (vrouwelijke) menselijke lichaam het hoofdonderwerp van Siepman van den Berg. Bij nader inzien overstijgt Siepman van den Berg echter het louter figuratieve. Haar oeuvre speelt ook in op meer fundamentele aspecten van beeldhouwkunst, op de betekenis van schaal, symmetrie en proportie -een wiskundige benadering van het organische- en op de intrinsieke kwaliteiten van haar materialen, brons en steen.

Dit verklaart de affiniteit van Eja Siepman van den Berg met zowel de reuzen van klassieke figuratie en de hedendaagse abstractie. Deze publicatie zal de ontwikkeling van Siepman van den Berg's opvallende visuele idioom volgen, in de context van zowel tijdgenoten als voorlopers. Het positioneert haar als een echte pleitbezorger van vakmanschap en conceptuele benaderingen van beeldhouwkunst, van zowel traditie als vernieuwing.

  • Antoon Melissen, 'Eja Siepman van den Berg'
  • Kerber Verlag, Bielefeld / Berlijn
  • hardcover, 28,5 x 21,5 cm
  • ca. 120 pagina's, ca. 100 illustraties in kleur.

Over de auteur

Antoon Melissen is een kunsthistoricus-curator met een speciale interesse in naoorlogse Nederlandse kunst in een internationale context. Hij publiceerde verschillende monografieƫn en catalogusteksten voor onder anderen de Peggy Guggenheim-collectie, Venetiƫ, Stedelijk Museum Amsterdam, Martin-Gropius-Bau, Berlijn en David Zwirner Gallery, New York.