News Trending

Nieuw boek Geneviève Claisse

Op de opening van de solo tentoonstelling van Geneviève Claisse, Elementaire Vormen in Eeklo, presenteerde Kunstzolder.be haar nieuwe boek Universaliteit. Het boek bevat teksten van Ernest Van Buynder, de voorzitter van de vrienden van het MuHKA en kunsthistorica Dominique Szymusiak, voormalig conservator van het Musée Matisse in Cambrai.

Geneviève Claisse Als één van de toonaangevende figuren van de tweede generatie geometrisch abstracten in Frankrijk, heeft Geneviève Claisse gedurende de jaren een erg boeiend en gevarieerd oeuvre ontwikkeld. Haar werk kent zijn oorsprong in het begin van de jaren '50 wanneer Claisse erg geïntrigeerd geraakte door de geometrische abstractie die kort na de tweede wereldoorlog een tweede adem vond in het werk van diverse kunstenaars in Europa en zelfs wereldwijd.

In tegenstelling tot het werk van kunstenaars zoals bijvoorbeeld Herbin in Frankrijk en Guy Vandenbranden in België, vertrekt haar oeuvre niet vanuit een initiële figuratie, maar maakte zij van bij de oorsprong abstracte figuren die in talrijke jaarschriftjes zijn bijgehouden. Als we vandaag terugkijken in deze visuele dagboekjes, dan merken we al vroeg in de jaren '50 de oorsprong van figuren, stijlen en ingrepen die pas jaren later definitief uiting vinden in haar werk.

Geneviève Claisse werd al vroeg ontdekt door de Franse galerie Denise René, de toonaangevende galerij voor optische en kinetische kunst. Claisse haar werk werd dan ook vaak in de context getoond van het oeuvre van ondermeer Victor Vasarely, Julio Le Parc, Alexander Calder, Jesús Rafael Soto en Carlos Cruz-Díez. Claisse is tevens biografe van Auguste Herbin, met wie ze nauw contact had en bij wie ze de laatste zes maanden van zijn leven heeft ingewoond om hem te assisteren als jonge kunstenares.

In het tweetalige boek (NL/FR) wordt het oeuvre overzichtelijk geduid vanaf de beginjaren tot nu. Het werd uitgegeven bij Lecturis en is te koop op deze website, in museumshops en boekenhandels.


Geneviève Claisse Als één van de toonaangevende figuren van de tweede generatie geometrisch abstracten in Frankrijk, heeft Geneviève Claisse gedurende de jaren een erg boeiend en gevarieerd oeuvre ontwikkeld." data-share-imageurl="">