News Trending

Oostende pakt uit met ambitieus kunstproject 'Het Vlot'

Op 22 oktober 2017 opent de opvolger van De Zee - salut d’honneur Jan Hoet (2015). In de tweede editie van deze driejaarlijkse internationale tentoonstelling staat ‘ het vlot’ centraal. Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam / The Raft. Art is (not) Lonely gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst.

Curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos werkten de voorbije maanden hard om een selectie te maken van kunstenaars die bestaat uit zowel (inter)nationaal gevestigde waarden als jong talent. Ook de locaties werden zorgvuldig geselecteerd en wijken vaak af van de reeds betreden paden. Centrale locatie en startpunt van de tentoonstelling is Mu.ZEE, maar ook minder evidente locaties als de Peperbusse, het Gerechtsgebouw, de Europatoren of de kelders van de Sint-Jozefskerk krijgen een plek op de kunstwandeling door de stad.

‘Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam’ is een tentoonstelling en een gesprek met Oostende; de Stad aan Zee met een geschiedenis en een parfum. Verspreid over verschillende locaties van de Belgische badstad vertrekt de dramaturgie van de tentoonstelling in Mu.ZEE vanuit het grondig onderzoek naar het Vlot van Medusa (1818) van Théodore Géricault en het utopische vlot van Jan Fabre Kunst is (niet) eenzaam (1986). Een onmiskenbaar verschil in tijd van 170 jaar, een compleet verschillende ontstaansgeschiedenis, maar de werken haken op elkaar in door hun verbeelding van de expeditie en de bestemming van de kunstenaar, een thematiek die tevens metafoor is van de condition humaine.

Het project toont werk van 75 kunstenaars op 25 locaties.