News Trending

Rubenshuis krijgt Tintoretto van David Bowie in collectie

Op donderdag 10 november werd de kunstcollectie van David Bowie bij Sotheby's in Londen geveild. Het popicoon had één werk van een oude meester in zijn collectie: een altaarstuk van Jacopo Tintoretto (1518-1594). Het werk is gekocht door een particuliere verzamelaar, die het werk onmiddellijk in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis wou geven. Vanaf de lente volgend jaar zal het publiek het werk dan ook kunnen bewonderen in het Antwerpse Rubenshuis te zien.

Het betreft De ‘Heilige Catharina’ van de Italiaanse meester Jacopo Tintoretto. De kunstenaar schilderde dit monumentale altaarstuk van de Heilige Catharina in 1570 voor de kerk van San Geminiano op de Piazza di San Marco in Venetië. In 1807 werd de kerk afgebroken, waarna het in privé collecties werd opgenomen. Jacopo Tintoretto werd zowel door Rubens als Van Dyck bewonderd.

Met dit bruikleen kan het Rubenshuis voor het eerst een werk van één van de belangrijkste Italiaanse meesters tonen. Italiaanse meesters zoals Tintoretto en Titiaan hadden immers een belangrijke plek in Rubens’ eigen verzameling. Het schilderij vult dan ook een belangrijk hiaat in de opstelling van het museum. De hamerprijs was 222 000 euro.

bron: Rubensmuseum Antwerpen