News Trending

Henk Peeters

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Den Haag
1925
2013
Stroming: 

Henk Peeters was een Nederlands beeldend kunstenaar. Samen met de kunstenaars Armando, Jan Schoonhoven en Jan Henderikse richtte hij in de jaren zestig de Nulgroep op.

Peeters was de onvermoeibare organisator en woordvoerder. Met zijn internationaal netwerk, was hij de geknipte man om een verbinding te maken tussen ZERO, Nul, de nouveau realisten en enkele andere belangrijke groeperingen die in deze avantgardistische lijn werkten. Zo onderhield hij contact met Duitse ZERO-kunstenaars als Otto Piene en Heinz Mack, met Italianen als Lucio Fontana en Piero Manzoni en met Yves Klein uit Frankrijk. Hij bracht als eerste de Japanse Gutai-groep tezamen met de internationale ZERO-beweging. Buiten zijn kunstenaarschap was hij auteur van kritieken en publicaties en organiseerde hij verschillende tentoonstellingen waaronder de Nul-tentoonstellingen in het Stedelijk Museum van Amsterdam.

Peeters werkte als kunstenaar het liefste met kant en klare producten zoals watten of afwasborstels van de HEMA of Vroom & Dreesmann. Hij kocht deze nieuw in en verwerkte ze in zijn kunstwerken, meestal geassembleerd. Dat leidde tot kunstwerken die de zachte, sensuele en zelfs erotische snaar betokkelden. Ook maakte hij pyrografie├źn en structuren met geweven textiel.