News Trending

Anton Heyboer

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Sabang (Sumatra), later Den Ilp
1924
2005

Anton Heyboer was een Nederlands kunstschilder en etser. Hij woonde met vijf vrouwen in een commune te Den Ilp.

Heyboer werd geboren te Sabang (op het eiland Pulau Weh ten noorden van Sumatra), als zoon van een werktuigbouwkundig ingenieur. Vijf maanden later verhuisde het gezin naar Haarlem; in 1925 naar Delft; in 1929 naar Voorburg; en van 1933 tot 1938 woonde het gezin op Curaçao. Daarna volgt nog een verblijf in New York. Heyboer werd opgeleid tot werktuigbouwkundige. Nog vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog keerde het gezin terug naar Haarlem. In 1943 werd Heyboer door de Duitsers opgepakt in het kader van de Arbeitseinsatz, en overgebracht naar een Durchgangslager voor buitenlandse dwangarbeiders te Prenzlauer Berg (Berlijn). Zeven maanden later keerde hij doodziek terug in Haarlem.

Na de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich te Borger. Na een verblijf van een paar maanden in Zuid-Frankrijk werd hij in 1951 enige tijd opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis Santpoort te Bloemendaal. In 1961 vestigde hij zich in een boerderij in Den Ilp. Hij leefde daar samen met drie vrouwen, en later met vijf. Heyboer tekende, schilderde, en etste. Zijn vrouwen zorgden voor de verkoop. 

Op 10 april 2002 werd Heyboer Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Heyboer overleed op 81-jarige leeftijd op 9 april 2005 in zijn boerderij te Den Ilp in zijn slaap en werd enkele dagen later begraven te Purmerland.

Kunstwerken