News Trending

A.R. Penck

Nationaliteit: 
Duitsland
Geboorteplaats: 
Dresden
1939

A.R. Penck is een Duits schilder, graficus, beeldhouwer en jazz-drummer. Zijn artiestennaam is een pseudoniem voor Ralf Winkler. De kunstenaar gebruikt ook andere pseudoniemen: Mike Hammer, T.M., Mickey Spilane, a.Y. en Y. Hij genoot zijn opleiding tot half de jaren '50 in de voormalige DDR, waar hij later veel problemen kreeg met het regime in verband met zijn uigesproken beladen kunst. 

Het werk van Penck kan geplaatst worden in het neo-expressionisme. Hij wordt gerekend tot de kunstenaarsgroep De Nieuwe Wilden, waartoe ook kunstenaars behoorden als Georg Baselitz, Rainer Fetting, Jörg Immendorff en Markus Lüpertz.

In de jaren tachtig verkreeg hij wereldwijde bekendheid met zijn schilderijen, die zijn gebaseerd op pictogrammen, graffiti en primitieve voorstellingen van menselijke figuren en totem-achtige vormen. Hij werd veelvuldig gevraagd voor belangrijke exposities in Londen en New York.

Pencks beeldhouwwerk, hoewel minder bekend, heeft dezelfde primitieve thema's als zijn schilderijen en tekeningen. Het oeuvre van Penck is geïnspireerd door Paul Klee en Jackson Pollock. De sculpturen doen vaak denken aan de stenen hoofden van Paaseiland en Oceanische kunst.

Kunstwerken