News Trending

Arman

Nationaliteit: 
Frankrijk
Geboorteplaats: 
Nice
1928
2005

Arman (Armand Fernandez) was een Frans-Amerikaanse kunstenaar en beeldhouwer met internationale faam. In oktober 1960 was hij nauw betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsgroep Nouveau réalisme met Yves Klein, François Dufrêne, Raymond Hains, Martial Raysse, Daniel Spoerri, Jean Tinguely, Jacques Villeglé en de kunstcriticus/filosoof Pierre Restany. Later voegden ook César, Mimmo Rotella, Niki de Saint Phalle en Christo zich bij de groep.

Tussen 1959 en 1962 ontwikkelde Arman zijn herkenbare stijl met twee nieuwe concepten: de accumulation en de poubelle. De accumulation of accumulatie was een verzameling van gewone, herkenbare objecten, die volstrekt identiek waren en in grote aantallen in een polyester of plexiglas behuizing werden gevat. Vanaf 1962 ging hij de objecten ook aan elkaar lassen. Vaak werden de objecten ook 'versneden' en opnieuw gegroepeerd. Muziekinstrumenten zoals de viool waren daarbij vaak een thema.

De poubelle was een verzameling uitgestrooid afval. In 1960 vulde hij Galerie Iris Clert met vuilnis. Nadien werden vaak installaties gemaakt met dit thema.

Omdat de kunstenaar vaak met repetitie en onpersoonlijke voorwerpen werkte, wordt hij ook soms in ZERO context vermeld.