News Trending

Bob Bonies

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Den Haag
1937

Bob Bonies is een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van de tweede generatie geometrische abstracten. Een vorm binnen de abstracte kunst waarin gesloten meetkundige vormen worden gebruikt.

Bonies gebruikte, net als sommige van zijn collega’s, een systematische aanpak. Hierdoor werd emotie en de hand van de kunstenaar uitgesloten van het werk. “Maximale beeld aanwezigheid” noemde hij dit zelf. Volgens Bonies was bij een geometrische vorm slecht een interpretatie mogelijk, namelijk de interpretatie van een vorm. Zijn werk wordt vooral gekenmerkt door primaire kleuren en de afwezigheid van een persoonlijk handschrift. Zo vond hij dat een kunstenaar niet persé de uitvoerder diende te zijn en maakte hij zijn kunst ook voor veel kopers bereikbaar. Dit deed hij door grafiek en multiples uit te brengen. Daarnaast maakte hij veelal werk in series.

Al in 1966 was zijn werk te zien in een solo expo in Het Stedelijk Museum Amsterdam. Later volgden er vele museale presentaties in binnen- en buitenland.