News Trending

Carlos Cruz-Diez

Nationaliteit: 
Venezuela
Geboorteplaats: 
Caracas
1923

Carlos Cruz-Diez is een Venezolaans schilder en kinetische kunstenaar. Hij studeerde in 1940 en 1941 in de Escuela de Artes Plásticas y Aplicadas in Caracas, waar hij Socialistische Realistische schilderijen maakte. Later werkte hij als artistiek directeur voor the McCann Erickson advertising agency in Venezuela, waar hij geboeid geraakte door het effect van kleur in reclame.

In 1955 en 1956 trok hij naar Parijs en Barcelona waar hij in contact kwam met de theorie achter de geometrische abstractie. Ook de wetenschappellijke kleurtheorie en het Bauhaus gedachtengoed over het integreren van kunst in de architecteur boeiden hem. Toen hij terugkeerde naar Caracas opende hij de Estudio de Artes Visuales, waar hij de rol van kleur in de kenitische kunst begon te onderzoeken.

Cruz-Diez zijn brede ervaring in de reclamewereld en zijn kennis over de industriële toepassingen van kleur, ook in de film- en fotoproductie legden samen met zijn studie van het werk van Georges Seurat en Josef Albers de basis voor verder werk. Hij realiseerde construcies zoals de Physichromy series, vanaf 1959, direct nadat hij een eerste geometrisch abstracte periode had afgerond. De Physichromies onderzochten interferentie tussen kleur en licht en de rol van de kijker.

Vandaag leeft en werkt hij in Parijs. In zijn geboortestad is er een museum naar hem genoemd: Museo de la Estampa y del Disiño Carlos Cruz-Diez of kortweg Museo Cruz-Diez.