News Trending

Christian Dotremont

Nationaliteit: 
België
Geboorteplaats: 
Tervuren
1922
1979
Stroming: 

Christian Dotremont was een Belgisch kunstschilder, schrijver en dichter. Samen met Joseph Noiret was Dotremont één van de twee Belgen die betrokken waren bij de oprichting van de CoBrA-beweging.

Dotremont was als jonge kunstenaar nauw betrokken bij het Surrealisme. Samen met Noël Arnaud en Edouard Jaguer richtte hij de kunstenaarsbeweging Le Surréalisme Révolutionnaire op. Uit deze beweging zou later CoBrA voortkomen. Dotremont kreeg bij de oprichting van CoBrA een belangrijke rol. Hij schreef het pamflet waarmee de beweging werd opgericht. Pas een paar maanden later kwam ook Pierre Alechinsky erbij. Dotremont en Alechinsky vormden de drijvende kracht achter de Cobra-beweging in België. Dotremont fungeerde als algemeen secretaris van de beweging.

Hij werkte veel samen met schilders, waarbij teksten en werken op doek gecombineerd werden, de zogenaamde Peinture-mots. Vanaf de jaren '60 begon Dotremont ook zelf te schilderen. Kenmerkend voor zijn werk is het gebruik van zijn eigen handschrift, om daarmee zelfverzonnen tekens in zwarte inkt te maken, de zogenaamde logogrammen. Dit was een vorm van visuele poëzie.