News Trending

Englebert Van Anderlecht

Nationaliteit: 
België
Geboorteplaats: 
Brussel
1918
1961

Englebert Van Anderlecht is een exponent van de lyrische abstractie van gestuele aard, nadat hij eerst Georges Braque en Paul Cézanne had navolgd. Zijn schilderingen geven uitdrukking aan een ingehouden dramatiek en een sterk innerlijk gevoelen.

Bij lyrische abstractie gaat de aandacht uit naar de fysieke schilderbeweging. Van Anderlecht wordt ook tot de informelen gerekend.

Door zijn honger naar kennis, de reizen die hij maakte en de contacten met kunstenaars zoals Serge Vandercam, Bram Bogart, Jef Verheyen en Vic Gentils verbreedde zijn horizon zich zodat Van Anderlecht uiteindelijk de sterke impulsen die in hem opborrelden de vrije loop kon laten. Van toen af stortte hij zich in een gestuele schilderkunst. Aanvankelijk bleef hij nog gebonden aan representatieve schema's maar in navolging van zijn vriend Vandercam liet hij die spoedig achterwege om grote informele doeken te gaan schilderen op een almaar instinctievere manier en met brede gebaren.

Englebert van Anderlecht overleed in 1961 op slechts 43-jarige leeftijd in Brussel. Hoewel hij al vroeg overleed, liet hij toch een omvangrijk oeuvre na.