News Trending

Etienne Elias

Nationaliteit: 
Belg
Geboorteplaats: 
Oostende
1936
2007

Etienne Elias, pseudoniem van Etienne Michiels was een Vlaams kunstschilder. Hij kreeg zijn academische opleiding aan de Koninklijke Academie van Gent. Zijn kunststijl was zeer verscheiden en nam in de loop van zijn leven verschillende wendingen aan.

In 1962 kreeg hij reeds een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Europaprijs van stad Oostende en de ene tentoonstelling volgde op de andere, met vanaf 1967 een doorbraak naar Nederland. Hij verwierf in die periode vooral faam als kunstenaar van de Nieuwe Figuratie. Hij maakte in 1965, samen met Raoul De Keyser en Reinier Lucassen, de opmerkelijke kelderdecoratie in het kasteel van Beervelde.

In 1968 trouwde Elias met Eliane Kalter. Het is een periode waarin Elias zijn huiselijk geluk uitbeeldde door het weergeven van volmaakte werelden. Hijzelf noemde het "Happy Art". Na zeven jaar loopt dit huwelijk al spaak. In 1979 begon hij dan een relatie met Titane Vandermeulen, een kunstzinnige vrouw die regelmatig voor hem zou poseren, vaak naakt in de badkamer.

In 2005 kreeg Elias een belangrijke retrospecieve tentoonstelling in het PMMK te Oostende. Hiermee werd hij erkend als een van de belangrijke kunstenaars in de hedendaagse Belgische schilderkunst. Etienne Elias overleed twee jaar later op 71-jarige leeftijd na een slepende ziekte.

(foto: Roland Minnaert)

 

Kunstwerken