News Trending

Guy Vandenbranden

Nationaliteit: 
Belg
Geboorteplaats: 
Elsene
1926
2014

In de jaren vijftig en zestig van de voorbije eeuw is een tweede generatie constructivisten tot volle ontplooiing gekomen. Onder hen nam Guy Vandenbranden een centrale plaats in. Hij wordt daardoor zelfs genoemd als grondlegger van het naoorlogse constructivisme in België.

Geboren te Brussel in 1926 hield hij er zijn eerste tentoonstelling in 1950 in de geruchtmakende galerie St-Laurent. In 1952 koos hij resoluut voor de abstractie en nog in de jaren vijftig was hij lid of medeoprichter van de kunstgroepen Art Abstrait, Formes en Art Construit. De beeldende kunstenaars Guy Vandenbranden, Mark Verstockt en Dan Van Severen vormden in vanaf eind de jaren '50 samen met de schrijvers Hugues C. Pernath en Ivo MIchiels een homogene groep, die zich in de jaren zestig ook veel in Nederland manifesteerde.

Tot aan zijn dood was Vandenbranden erg actief. Hij maakte acrylschilderijen, gouaches, assemblages en ruimtelijk werk, meestal in hout. Ook in de publieke ruimte zijn er enkele werken van de kunstenaar te vinden.