News Trending

Jan Martens

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Roermond
1939
2017

Johannes (Jan) Christianus Anthonius Martens was een Nederlands beeldend kunstenaar en kunstdocent. Hij heeft zich vooral bezig gehouden als kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en ontwerper.

Martens studeerde van 1954 tot 1959 aan de Akademie Industriële Vormgeving in Eindhoven en later aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Vanaf 1968 gaf hij zelf les aan de Akademie Industriële Vormgeving, namelijk als docent tekenen. In de periode van 1987 tot na 2003 werkte hij vanuit Roermond. Hij heeft niet alleen op canvas geschilderd, maar gebruikte ook andere materialen waaronder een Perzisch tapijt als ondergrond. Ook heeft hij veel driedimensionaal werk gemaakt: assemblages met steeds een knipoog naar de schilderkunst. Als ontwerper vervaardigde hij glas in lood en ontwierp hij voor industriële toepassingen.

In 1966 won Martens hij de prijs voor monumentale kunst van zowel Sittard als Valkenburg en in 1968 ontving hij in Eindhoven de Prijs voor Ezelschilderkunst. In 1976 won hij de bronzen medaille van de Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende.

Kunstwerken