News Trending

Jef Diederen

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Heerlen
1920
2009

Jef Diederen was een Nederlandse schilder en graficus. Hij is één van de kopstukken van de los-vaste groep van de Amsterdamse Limburgers.

Diederen studeerde van 1939 tot 1943 in de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Hij vervolgde in 1943 zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, maar vertrok een jaar later weer om de opleiding in 1947 te vervolgen. Hij nam deel aan de groepsexpositie Amsterdamse schilders van Nu in 1948 en voltooide zijn studie in 1951. In Amsterdam ontmoette hij naast Lataster en de andere Amsterdamse Limburgers ook Karel Appel en Corneille als zijn studiegenoten.

Tot 1955 schilderde hij veelal landschappelijke gouaches. Daarna ontwikkelde hij zich in een abstracte richting, hoewel bij hem het landschap een grote inspiratie bleef. De afmetingen van zijn olieverfschilderijen waren vaak eigenzinnig en vielen daardoor op. De kunst van Jef Diederen is lyrisch-abstract met een vriendelijke en zachte uitstraling, ondanks de sterke kleuren.

Diederens nalatenschap – vele honderden schilderijen en werken op papier uit een periode van meer dan zestig jaar – werd door zijn weduwe geschonken aan Museum van Bommel van Dam in Venlo, dat daarmee zijn positie als verzamelplek en expertisecentrum van de groep danig versterkte. Een ruime keuze uit deze schat is daar nu te zien.