News Trending

Joseph Beuys

Nationaliteit: 
Duits
Geboorteplaats: 
Düsseldorf
1921
1986
Stroming: 

Joseph Heinrich Beuys was een Duits beeldend kunstenaar. Hij was professor in Düsseldorf en wordt gezien als een van de meest invloedrijke Duitse kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. Hij werd vooral bekend met zijn plastische objecten, performances en Fluxusconcerten.

Zijn vroege oeuvre bestaat vooral uit tekeningen en aquarellen die, evenals zijn vroege sulputren, nog directe betrekking hebben op de realiteit, al hebben zijn figuren meestal een symbolische betekenis. In de jaren '50 ontstonden duizenden tekeningen en aquarellen, waarvoor hij onconventionele materialen gebruikte als: thee, beits en vruchtensappen. Vaak voorkomende thema's waren de vrouw, allerlei dieren en mythologische onderwerpen. 

In 1962 kwam Beuys in contact met de Fluxus-beweging en de multidisciplinaire performancekunst van die groep. Beuys nam deel aan meerdere Fluxus-festivals en wordt wel gezien als een van de belangrijkste en beroemdste leden, hoewel hij zelf al spoedig een eigen richting insloeg. Zijn werk veranderde ook: in plaats van te tekenen ging hij veel meer performances doen, omdat hij geloofde dat hij op die manier zijn kunst een belangrijkere rol in de samenleving kon laten spelen.

Kunstwerken