News Trending

Julio Le Parc

Nationaliteit: 
Argentinië
Geboorteplaats: 
Mendoza
1928

Julio Le Parc is een Argentijns schilder en beeldhouwer. Hij is een belangrijk vertegenwoordiger van de kinetische kunst en de op-art.

In 1958 kreeg hij een beurs van de Franse overheid en vertrok naar Parijs. Hij werd medewerker op het atelier van Victor Vasarely. Hij schiep vooral licht- en kinetische objecten, zoals mobiles met lichtreflectoren. Nieuwe technologie moest naar zijn mening worden benut om de verhouding licht/beweging op een innovatieve wijze te verbeelden.

Bij het werk van Le Parc is de toeschouwer deel van het werk. De positie en waarnemingsdrang van de kijker bepaalt immers hoe de geplande bewegingen van de installaties zich laten waarnemen.

In 1960 richtte hij samen met kunstenaars als François Morellet, Horacio Garcia Rossi, Francisco Sobrino, Joël Stein en Yvaral de kunstenaarsgroepering Groupe de Recherche d'Art Visuel op, de GRAV. Hij nam zowel deel aan solo- als groepsexposities in de hele wereld. Zo werd de groep uitgenodigd voor de afdeling Licht und Bewegung van documenta III van 1964 in Kassel en Le Parc als individueel kunstenaar voor documenta 4 in 1968.

Le Parc leeft en werkt in Parijs.