News Trending

Karel Appel

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Amsterdam
1921
2006

Karel Appel was een Nederlands kunstschilder en beeldhouwer in de moderne kunst, uit de tweede helft van de twintigste eeuw, die tot de expressionisten kan worden gerekend. Hij is vooral bekend geworden als zeer voornaam lid van de CoBrA-beweging. In 1946 had Appel zijn eerste solo-expositie in Het Beerenhuis in Groningen. Wat later nam hij deel aan de expositie Jonge Schilders in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij liet zich in deze periode vooral beïnvloeden door de kunst van Picasso, Matisse en Jean Dubuffet. Vooral de laatste maakte zeer rauwe werken met allerlei materialen.

In 1947 begon Appel met beeldhouwen, ze werden door tijdgenoten van Appel echter geen beeldhouwwerken genoemd. Appel verzamelde allerlei afval, sloopte zelfs de houten luiken van zijn ramen en de haak van de hijsbalk van zijn zolderkamer. Van dat hout, een bezemsteel en een stofzuigerslang maakte hij het werk Drift op Zolder. Met rode en zwarte verf bracht hij de vorm van een hoofd en ogen aan. Op 16 juli 1948 richtte Appel samen met Guillaume Corneille, Constant, Anton Rooskens, Theo Wolvecamp, Jan Nieuwenhuys en Tjeerd Hansma de Experimentele Groep in Holland op. De Belgische schrijver Hugo Claus sloot zich later bij de beweging aan. Hierna volgt een woelig traject dat tegen de publieke stroom in er toch in slaagt nationaal en internationaal de nodige aandacht te krijgen. De CoBrA-beweging is geboren, maar leeft maar een korte tijd.

Nadien werkt Appel Solo en in samenwerking met enkele kunstenaars zoals Hugo Claus. In de periode na 1957 breekt Appel pas echt internationaal door. Hij werkt in verschillende ateliers over de gehele wereld en slaagt er in om zijn werk te verheffen tot 'must have' voor alle internationale musea.