News Trending

Pol Bury

Nationaliteit: 
België
Geboorteplaats: 
Haine-Saint-Pierre - Parijs
1922
2005

Pol Bury was een Belgisch schilder en beeldhouwer, die deel uitmaakte van de Waalse surrealistische beweging en van de CoBrA-groep. Hij wordt ook tot de ZERO gerekend. Bury werd bekend door zijn bijdrage aan de kinetische kunst en door zijn fonteinen tot in de Verenigde Staten en Japan.

Op zestienjarige leeftijd startte hij zijn opleiding op de Academie voor Schone Kunsten in Bergen. Al snel maakte hij kennis met het werk van Tanguy en begon hij zelf te schilderen. Ook de doeken van René Magritte hebben hem beïnvloed. Vanaf 1947 begon Bury steeds abstracter te schilderen en werd hij gedwongen de surrealistische beweging te verlaten om zich aan te sluiten bij de groep ’La Jeune Peinture Belge’. Van toen af stelde hij zijn werken tentoon met kunstenaars van de CoBrA-groep.

Hij verliet CoBrA echter weer snel, doordat hij zich niet kon verenigen met de sterke hang naar het spontane. Zijn werk kreeg een onpersoonlijker karakter en sloot eerder aan bij de ZERO en Nul. Met zijn kinetisch werk stelde hij tentoon in het Hessenhuis in Antwerpen in 1959. Daarmee werd zijn oeuvre opgenomen in een indrukwekkende reeks internationale tentoonstellingen rond ZERO, NUL en de G58. Bury stond ook aan de wieg van Art Abstrait.

In 1969 maakte hij zijn eerste monumentale werk: een fontein voor de universiteit van Iowa. In Brussel op de Boulevard É. Jacqmain bevindt zich de fontein Pol Bury, door hem gemaakt en naar hem vernoemd.