News Trending

Pol Mara

Nationaliteit: 
België
Geboorteplaats: 
Borgerhout
1920
1998
Stroming: 

Pol Mara is een Belgisch schilder, tekenaar en graficus. Hij speelde ondermeer een stichtende rol in de avandgardistische G-58 beweging rond het Hessenhuis in Antwerpen eind de jaren '50. Pol Mara is pseudoniem voor Louis Leysen.

Mara startte zijn opleiding in 1935 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Later zette hij zijn opleiding voort aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Na een vroege periode van neo-expressionistische en symbolische figuratie, gevolgd door een periode met uitsluitend lyrisch abstract werk in de vijftiger jaren, introduceerde Pol Mara, begin jaren zestig, fotorealistische elementen in zijn werk, waarbij hij qua thematiek aansluit bij de opkomende massacommunicatie door "appropriations" direct uit andere media zoals televisie, film en geïllustreerde tijdschriften. Hij komt hiermee wel in de buurt van bijv. de Amerikaanse Rauschenberg, maar in het Vlaamse was hij een vreemde eend in de bijt.

Desalniettemin kon men niet om de kwaliteiten van zijn werk heen en ontving hij vele officiële onderscheidingen. Pol Mara vertegenwoordigde zijn land als Vlaams Cultureel Ambassadeur. De herinnering aan Pol Mara wordt bovenal levend gehouden door het Musee Pol Mara te Gordes (Provence, Frankrijk).

foto: Pierre Moeremans©

Kunstwerken