News Trending

René Guiette

Nationaliteit: 
België
Geboorteplaats: 
Antwerpen
1893
1976
Stroming: 

René Émile Étienne Guiette was een Belgische kunstschilder. Hij was de zoon van de luministische schilder Jules Guiette en broer van filoloog en dichter Robert Guiette. Hij was oorlogsvrijwilliger en studeerde daarna oosterse filologie. Hij verbleef net als zijn broer een tijd in Parijs.

Vanaf 1919 begon Guiette met schilderen. Zijn stijl gaat over van expressionisme naar kubisme en postkubisme, en ten slotte naar Oosters geïnspireerde abstracte kunst. Zijn vriend Le Corbusier bouwde zijn huis in Wilrijk-Antwerpen, meteen het enige gebouw van Le Corbusier in België.

De authenticiteit van zijn artistieke en intellectuele zoektocht maakt van hem een van de interessantste figuren in het Belgische kunstlandschap van de 20ste eeuw. Hij geniet lang niet de bekendheid van zijn collega en vriend René Magritte, maar toch exposeerden ze regelmatig samen en genoot Guiette bij leven een reputatie als één van de beste abstracten van België. Hij werd bij de oprichting van de G58 beweging aangeduid als erelid.

Guiettes werk leunt soms aan bij de art brut, soms bij een meer meditatieve stijl.