News Trending

Sam Francis

Nationaliteit: 
VS
Geboorteplaats: 
San Mateo
1923
1994

Sam Francis was een Amerikaanse schilder die behoort tot de kunstenaars van na het abstract expressionisme. Door een ongeluk tijdens zijn militaire dienst geraakte hij zwaar gewond en moest hij jaren in een korset leven. Al tijdens de vele maanden in het ziekenhuis schilderde hij in zijn ziekenbed. Hij stelde dat hij schilderde om zich te helen. In 1947 startte een opleiding schilderkunst aan de universiteit van Californië, in Berkely.

Sam Francis voelde zich sterk verbonden met de Europese kunst. Hij verbleef dan ook van 1950 tot 1957 in Parijs. Monet, Matisse en Bonnard trokken hem sterk aan, alle drie coloristen. Sam Francis is zelf ook te typeren als een abstract colorist.

Al vanaf 1950 praktiseerde hij een manier van schilderen waarmee hij het gehele doek of papier beschilderde en besproeide met vaak felle kleurspatten of streken. Hij benaderde kleur vanuit een meditatief en spiritueel oogpunt. De witruimte tussen de spatten en vlekken was voor hem van groot belang. Later zocht hij ook inspiratie in het verre Oosten, waar hij vaak naar terugkeerde.

Het werk van Sam Francis is in de kunstgeschiedenis van groot belang. Het is dan ook vertegenwoordigd in de belangrijkste museale en private collecties. Het Museum Jan van der Togt in Amstelveen bezit een grote en gevarieerde collectie werk van hem, aangekocht door de voormalig eigenaar van de Tomadofabrieken en overgedaan aan het museum. In Brussel is zijn werk te vinden op het plafond van de inkomhal van de Koninklijke Muntschouwburg. De kleurenrijkdom ervan contrasteert met de zwart-witte marmervloer van Sol LeWitt uit dezelfde renovatiecampagne (1984-86).

Kunstwerken