News Trending

Willem Hussem

Nationaliteit: 
Nederland
Geboorteplaats: 
Rotterdam
1900
1974

Willem Frans Karel Hussem was een Nederlandse schilder, beeldhouwer en dichter. Hij was leerling van Dirk Nijland en studeerde aan de Rotterdamse Academie. Hij woonde van 1918 tot 1936 in Parijs, waar hij onder anderen Piet Mondriaan en Pablo Picasso leerde kennen. Naast deze twee heeft ook Vincent van Gogh invloed op zijn stijl uitgeoefend.

In 1936 vestigde hij zich definitief in de Haagse Mijtensstraat (Schilderswijk). Na Wereldoorlog II werden zijn werken abstract. Hij maakte deel uit van kunstbewegingen als Fugare, de Liga Nieuw Beelden en Verve. Zijn werk wordt gerekend tot de kunststroming de Nieuwe Haagse School. Ondanks nationale en internationale successen, waaronder driemaal toekenning van de Jacob Marisprijs (in 1952 en 1955 voor schilderkunst en in 1958 voor tekenen) en een uitnodiging voor de Biënnale van Venetië, had zijn gezin het niet breed.

Zijn werken bevinden zich ondermeer in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Dordrechts Museum in Dordrecht en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.